Superstitii de Anul Nou

Ureaza ” La Multi Ani ” persoanelor dragi .. 


Ne facem tot felul de planuri, ne gandim si ne razgandim in privinta toaletei… dar stii cat de multe superstitii exista in legatura cu aceasta noapte? Nu-ti sugerez sa tii cont de toate, dar unele dintre ele sunt cel putin interesante si, in definitiv, logice. Daca poate exista logica intr-o superstitie…

Unele supersititii au legatura cu activitatile zilnice de pe parcursul anului urmator, altele – cu alungarea asa ziselor spirite malefice sau cu atragerea norocului. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de credinte.
Sarutul de la miezul noptii marcheaza nu numai sentimentele care ne leaga de persoanele respective, ci si modul in care vor evolua relatiile noastre cu oamenii in cauza in timpul anului care tocmai incepe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpana dintre ani, persoana iubita sa fie langa tine.

Bani in buzunare. Este bine ca noul an sa te gaseasca avand ceva bani in buzunar, pentru a nu duce lipsa de ei tot anul. Suma nu conteaza, e vorba doar de idee, asa incat cateva monede sunt suficiente.
In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa-ti achiti toate datoriile pana la miezul noptii. Cel putin asa este superstitia, care in mod evident nu tine cont de eventualele rate la banca, iar pe acestea sa nu le luam totusi in calcul…


O superstitie derivata din cea anterioara spune sa nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare si datorii tot anul.
Se spune ca prima persoana care iti intra in casa dupa miezul noptii va influenta ceea ce ti se intampla in noul an. Pentru o femeie, ideal ar fi sa intre un barbat inalt, brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), iar daca acest oaspete aduce cu sine o crenguta de vasc, paine si sare, sunt toate sansele ca noul an sa fie cel mai bun din viata ta de pana acum.

Trecerea dintr-un an în altul are numeroase semnificatii, multe din ele reprezentate simbolic în datinile si traditiile tuturor popoarelor. Si la români, aceasta trecere este reprezentata în credinte diverse, pline de farmec si culoare. Ceremonialul de înnoire simbolica a timpului, în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie, este numit „Îngropatul Anului„, denumirea de Revelion apartinând timpurilor moderne. Timpul obiectiv, care curge spre infinit, este „oprit” dupa 365 de zile si întors, precum ceasornicul, pentru a fi reluat de la capat în ziua de Anul Nou. Asemanator divinitatii, timpul se naste anual, întinereste, se maturizeaza, îmbatrâneste si moare, pentru a renaste dupa alte 365 de zile.
Alte articole din aceasta pagina :